top of page

Informatie over de Noorse Boskat

Tijdens de eerste cursus van The Paw Academy (G1) moesten we een speciale opdracht doen met betrekking tot de Noorse Boskat en zijn oorsprong en evolutie. Deze informatie willen wij graag met u delen als onderdeel van onze opdracht. Als je merkt dat er iets niet klopt of niet helemaal waar is, of als sommige onderdelen verbetering behoeven, aarzel dan niet en neem contact met ons op om dit aan ons door te geven. We zullen dankbaar zijn! Hieronder vindt u een video met meer informatie over de Noorse Boskat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Noorse Boskat heeft zijn oorsprong, zoals de naam al aangeeft, in Noorwegen, de Norsk Skogkat genoemd en ze hebben duizenden jaren geleden in het Scandinavische bos geleefd. Dit ras wordt gekenmerkt door zijn lange haar dat is gevonden in de Viking-legende en -methodologie.

Het is niet precies bekend hoe het allemaal begon, maar ze vermoeden dat deze katten het extreme klimaat van Noorwegen hebben overleefd, waar de zon schijnt van mei tot augustus en de winters koud zijn en de nachten lang. Door in het bos te leven, heeft de kat een hard gestel en grote botten en snelle geest ontwikkeld, en een goed ontwikkeld overlevingsinstinct. De kenmerken van de kattenbont (lange, dichte, waterafstotende vachten) zijn ontwikkeld door het typische Noorse klimaat en natuurlijke selectie, aangezien een kat met een korte vacht het koude klimaat niet zou overleven.  

Het was in de 20e eeuw dat dit ras met uitsterven werd bedreigd, wat leidde tot plannen om deze nationale kat in de jaren dertig te verzekeren en het ras herkenbaar te maken, maar helaas onderbrak de Tweede Wereldoorlog deze plannen en leidde bijna tot het uiteenvallen van het ras en dreigde zijn bloedlijnen te verdunnen omdat ze gekruist waren met de kortharige huiskatten van Noorwegen.

In 1963 werd een Noorse Boskattenvereniging opgericht, de Noorse Rasekattklubbers Riskforbound (NRR). Voordat echter een officieel ras kan worden gestart, moet mogelijk een rasstandaard worden overeengekomen, waarin wordt beschreven hoe de perfecte Noorse Boskat eruitziet. Met deze standaard bij de hand kon een fokprogramma worden gestart en werd bepaald welke dieren moesten worden opgenomen. De kat die als voorbeeld van het ras werd genomen, was Pan's Truls. Twee keurmeesters en de secretaris van de NRR besloten dat hij het prototype was van een Noorse Boskat, wat resulteerde in het feit dat de rasstandaard werd vastgesteld op basis van zijn uiterlijk.  

Toen de oorlog eenmaal voorbij was, in 1970, werd er een speciaal fokprogramma gepland om het ras te beschermen en koning Olaf wees de Noorse Boskat aan als de officiële kat van Noorwegen. Ook dit jaar zijn er twee Noorse Boskatten vanuit Noorwegen naar de Verenigde Staten gegaan, aangezien het nog steeds mogelijk was om langharige katten uit Noorwegen van onbekende herkomst als Noorse Boskat te laten registreren en in het fokprogramma op te nemen. Dit soort katten worden beginners genoemd. Dit was open tot 1987 toen de Zweedse kattenfokkerijvereniging geen nieuwelingen meer accepteerde, omdat de genenpool groot genoeg was om een gezond ras te ontwikkelen van de reeds geregistreerde dieren.

In december 1975 werd de vereniging Norsk Skogkattring opgericht met als doel het ras te behouden en fokprogramma's te ontwikkelen. Een jaar later kreeg het ras erkenning in de Fédération International Féline.

In 1976 werd de rasstandaard van de Noorse Boskat vastgesteld en in 1999 werd een nieuwe standaard van het ras vastgesteld, aangezien de eerste specifiek werd beschreven. Vanaf dat moment is de standaard van dit ras als volgt (bron FIFE ):  

 

Schermafbeelding 2019-01-28 om 16.42.11.
Schermafbeelding 2019-01-28 om 16.42.53.
Schermafbeelding 2019-01-28 om 16.43.11.
bottom of page